home projecten contact

Stichting Kunstprojecten Tilburg
gerealiseerde projecten


* KunstDichterBij, 2002

* De Tilburgse Woonkamer, 2003

* De Tilburgse Kamer, 2004

* Patchwork van Tilburgse kunst in VanMarenhuis, 2005

* Glas in Tilburg, mei 2005

* Tilburgse Kamer, 2005 

* Spiegelproject Tilburg-Turnhout, 2006

omhoog 

KunstDichterBij 2002

Organisatie:
Stichting Kunstprojecten Tilburg in samenwerking met Stichting Volzin

Doelstelling:
Het bewerkstelligen van een vruchtbare kruisbestuiving tussen beeldende kunst en literatuur, geinspireerd door de Mariastraat en haar bewoners.

Inhoud en duur van het project:
 Acht gerenommeerde Tilburgse beeldend kunstenaars werden uitgenodigd om acht woonkamers in de Mariastraat om te toveren in visueel prikkelende etalages. De kunstenaars kregen de opdracht de hen ter beschikking gestelde ruimten te gebruiken als bron van inspiratie. Zij reageerde of op de bewoners, of op de betreffende woning of op de geschiedenis van de Mariastraat. De ruimten waren direct vanaf de straat zichtbaar. Naast de beeldend kunstenaars werden vier dichters uitgenodigd om met teksten te reageren op de werkprocessen van de kunstenaars of op de historie van de Mariastraat. De deelnemende beeldend kunstenaars en dichters waren allen afkomstig uit Tilburg. Eerst genoemde werken waren drie-dimensionaal. De vier dichters leidde het publiek, gedurende de openingsavond en nog drie zondagmiddagen langs de werken van de kunstenaars en droegen hierbij hun teksten op voor het publiek.

omhoog 

De Tilburgse Woonkamer 2003

Zeven getalenteerde interieurontwerpers uit de stad Tilburg maakten samen een installatie met de titel: De Tilburgse Woonkamer. Ze bouwden een installatie in het Vertigo gebouw - gebouw van bouwkunde op het terrein van de technische Universiteit te Eindhoven. De Tilburgse Woonkamer vormde een onderdeel van de grootschalige design manifestatie "Week van het Ontwerp" te Eindhoven.

 De Week van het Ontwerp, Einhoven 

'Dutch design' mag zich de laatste 10 jaar verheugen in een toenemend succes tot ver buiten de grenzen. Desondanks was er tot voor kort op eigen bodem nauwelijks een podium waar ontwerpers zich konden presenteren aan een breed publiek. De Week van het Ontwerp maakt daar definitief een einde aan. Middels exposities van vormgevers, lezingen van toonaangevende sprekers, workshops, rondleidingen en bedrijfsbezoeken, werd een representatief beeld gegeven van de nationale en internationale ontwerpwereld. Naast producten van gerenommeerde ontwerpers en jong aanstormend talent, kon publiek, pers en bedrijfsleven kennis maken met de nieuwste creaties en concepten op alle ontwerpgebieden.

 

omhoog 

De Tilburgse Kamer 2004

 De Tilburgse Kamer in Eindhoven TU terrein te Eindhoven. Ontwerpers / vormgevers uit Tilburg verfraaien het Vertigo gebouw (gebouw bouwkunde te Eindhoven). Elf Tilburgse ontwerpers zorgden voor een bijzondere en zeer eigenzinnige invulling van de enorme raampartijen in dit markante gebouw. 

De tentoonstelling Tilburgse Kamer vindt plaats in het kader van de Eindhovense Week van het Ontwerp. De Stichting Kunstprojecten Tilburg vroeg elf Tilburgse ontwerpers zich te laten inspireren door de bijzondere architectuur van het Vertigo-gebouw. Iedere ontwerper had vanuit zijn eigen werkveld een tweedimensionale invulling aan de ramen gegeven en eventueel het werk driedimensionaal laten uitlopen in de ruime hal. De ruimtelijke atmosfeer, de mooie lichtval en het uitzicht op het omliggende groen leiden tot een bijzondere wisselwerking tussen de omgeving en de gepresenteerde ontwerpen. Met materialen variârend van keramiek, glas, hout tot textiel wisten de Tilburgse ontwerpers de karakteristieken van het gebouw op een unieke manier te accentueren. De tentoonstelling Tilburgse Kamer is een vervolg op de presentatie van 2003: de Tilburgse Woonkamer.

  

Patchwork van Tilburgse kunst in VanMarenhuis 2005

In de hal van het VanMarenhuis vond een expositie plaats van werk van circa 25 Tilburgse kunstenaars. Elke kunstenaar had een werk ter beschikking gesteld voor deze markante expositie en de werken tezamen vormde een bont gezelschap van stijlen en werkwijzen. Daarnaast werden kunstobjecten tentoongesteld van de ateliergebruikers van het VanMarenhuis (beelden, bewegende objecten, foto's, schilderijen, etsen).

 Tijdens deze tentoonstelling was er een opendag en aansluitend een openingsfeest van het VanMarenhuis met dans, muziek en disco.

omhoog  

Glas in Tilburg 2005

Organisatie: Glaspost in samenwerking met Stichting Kunstprojecten Tilburg

Grote manifestatie over glaskunst in Tilburg

Zeventien locaties in Tilburg telde kunstmanifestatie "Glas in Tilburg" in de maand mei 2005.

Bijna alle galeries en diverse andere instellingen en instanties werkten mee in dit evenement.

Op 1 mei werd in het kunstenaarsinitiatief  "De Verschijning" een Internationale glaskunst tentoonstelling met de titel: "Fragile Cargo" geopend. Deze tentoonstelling was eerder te zien in Londen, Brugge en Boedapest en bood een overzicht van jonge en gearriveerde glaskunstenaars uit Engeland en Hongarije.  De tentoonstelling werd geopend door de Tilburgse wethouder van economische zaken Hans Janssen. Naast de meer dan 100 kunstenaars die zich presenteerde in de deelnemende galeries waren er gedurende de gehele maand een groot aantal activiteiten, zoals: lezingen, films, rondleidingen, excursies, workshops, demonstraties en een open-lucht concert op glazen percussie instrumenten. Opvallend was ook de expositie in de Openbare bibliotheek over het ontstaan van het glas-in-lood raam dat Marc Mulders ontwierp voor de Nieuwe Kerk in Amsterdam, een cadeau voor koningin Beatrix. De manifestatie was een groot succes.

 

omhoog 

De Tilburgse Kamer 2005

 Deelnemer Dutch Design Week 2005 in het hoofdgebouw TU/e terrein te Eindhoven, van

15 tot en met 23 oktober in Eindhoven.

 De Stichting Kunstprojecten Tilburg organiseerde in samenwerking met het Nederlands Textielmuseum, De Tilburgse Kamer. Zij namen hiermee deel aan de Dutch Design Week. De tentoonstelling was samengesteld uit het Textiellab van het Nederlands Textielmuseum en met werk van kunstenaars en ontwerpers uit het bestand van de stichting. Het werk van ontwerpers en beeldend kunstenaars uit het Textiellab is eerder ook te zien geweest in de tentoonstelling "Made in Tilburg"  in het Nederlands Textielmuseum. De populariteit van het materiaal textiel in de hedendaagse beeldende kunst en vormgeving is de afgelopen jaren sterk toegenomen.

 

De Tilburgse Kamer kende een opening en een sluitingsactiviteit. De officiele opening was op zondag 16 oktober en werd verricht door de directeur van het Nederlands Textielmuseum, de heer Ton Wagemakers. Daarnaast gaf de performance kunstenaar Marita Kratz de werken van de ontwerpers en kunstenaars een extra dimensie mee.

De deelnemers aan de Tilburgse Kamer waren: Marion Jacobs, Saskia de Frel, Eugenie van Oirschot, Rianne de Witte, Natasja de Senerpont Domis, Simone van Eerdenburg, EugÇne van Veldhoven en Riet Pels.

omhoog

* Het project in uitvoering:

Spiegelproject Turnhout - Tilburg 2006

 

Kunstproject gedurende de maand september 2006 in het Nationaal Museum voor de Speelkaart te Turnhout (B) en in de directe omgeving ervan. Het thema is "Spiegelen". Met medewerking van een dertiental Tilburgse en Turnhoutse kunstenaars van uiteenlopende kunstdisciplines. Organisatie i.s.m. "De Scherf vzw" uit Turnhout.

zie:

""

Spiegelproject T-T 2006


omhoog logo Stichting Kunstprojecten Tilburg